Buddy en mentor voor Rijks I-trainees: meerwaarde voor iedereen

Stel je voor, je komt net van de studie en start in september aan het Rijks I-Traineeship. Het werkende leven begint, je ontmoet je medetrainees en collega’s van jouw eerste werkplek en probeert je weg binnen de Rijksoverheid te vinden. Kortom, er komt veel op je af. In zo’n geval is het heel fijn om contact op te kunnen nemen met iemand die deze zoektocht al achter de rug heeft én iemand die al wat meer ervaren is met werken bij het Rijk. Vanuit deze gedachte heeft het Rijks I-Traineeship het buddy- en mentorsysteem opgezet. We spraken met ICT-trainee Steffan Hakkers, zijn buddy Deveney Brehler en zijn mentor Els Vredeveldt over deze verschillende rollen.

Op 1 september 2021 startte Steffan Hakkers binnen de ICT-track van het Rijks I-Traineeship. Zijn eerste werkplek is bij de Belastingdienst, binnen de directie Centrale Administratieve Processen en in het cluster Innen en Betalen. Hier werkt hij als businessanalist en programmasecretaris en doet hij onder andere onderzoek naar hoe de ICT-systemen gebruikt worden binnen de Belastingdienst. Hij vertelt: ‘Bij de start van je traineeship is alles nieuw. Voor veel trainees is het hun eerste baan, voor mij in ieder geval wel. Je gaat meteen aan de slag met je eerste opdracht en weet nog niet goed hoe alles in z’n werk gaat en wat er van je wordt verwacht als Rijks I-trainee. Je leert bovendien superveel mensen kennen en de Rijksoverheid is enorm groot. Dat is best wel zoeken. Voor mij was het dan fijn om met iemand uit de vorige lichting te kunnen praten die dat allemaal al had meegemaakt. Het geeft een geruststellend gevoel dat je iemands telefoonnummer hebt en diegene altijd iets kunt vragen.’

Tips delen

Deveney Brehler is ICT-trainee van de vijfde lichting en is de buddy van Steffan. Momenteel is zij bezig met haar laatste opdracht binnen het traineeship bij het Joint IV Commando van het ministerie van Defensie. Als informatiemanager bij Personeel & Organisatie en Medische IT (POM-IT) is zij de schakel tussen de klant (bijvoorbeeld de Defensie Gezondheidszorg Organisatie) en de techniek. Steffan: ‘Deveney is al iets verder in het traineeship en deelt handige tips met mij. Een voorbeeld is de werkplekkenwissel. In mei start ik aan mijn tweede opdracht en deze eerste wissel is best spannend. Haar tip was om in de voorbereiding op zoek te gaan naar vacatures bij de Rijksoverheid, om te ontdekken wat ik leuk en belangrijk vind in mijn volgende opdracht. Dat helpt echt enorm.’

Steffan Hakkers en Deveney Brehler

Deveney: ‘We hebben het ook gehad over hoe ik mijn eerste werkplekkenwissel heb aangepakt, dus hoe ik bijvoorbeeld op zoek ging naar mijn tweede opdracht en contact opnam met de betreffende opdrachtgever. We vinden het daarnaast ook gewoon leuk om contact te hebben met elkaar. Laatst hebben we bijvoorbeeld één dag samen gewerkt en als er een borrel is met de trainees, dan zoeken we elkaar op. Het is sowieso fijn om mensen binnen het traineeship te kennen waar je af en toe je verhaal kwijt kan en bij wie je kunt ventileren waar je tegenaan loopt, bijvoorbeeld dat de Rijksoverheid best log kan zijn.’

Advies, coaching en sturing

Met ruim 40 jaar ervaring buiten en binnen de Rijksoverheid is Els Vredeveldt een goede gesprekspartner en mentor voor Steffan. Op dit moment werkt zij vanuit I-Interim Rijk als Ketenmanager bij Toeslagen van het ministerie van Financiën. Ze vertelt: ‘Ik ben al een aantal jaar mentor bij het Rijks I-Traineeship en merk dat elke trainee een verschillende behoefte heeft. Daar pas ik mijn rol op aan. Ik zie mezelf als sparringpartner, en dan vooral over hoe ze zich verhouden in hun trainee-opdracht, hoe ze hun persoonlijke vaardigheden goed in kunnen zetten en hoe ze zich bijvoorbeeld voorbereiden op hun volgende opdracht.’ Steffan vult aan: ‘Els heeft al veel gezien binnen de Rijksoverheid. Als ik me dan in een lastige situatie begeef, kan ik aan haar vragen hoe zij ermee om zou gaan. Ze heeft daarin een adviserende rol, maar ik krijg van haar ook coaching en sturing.’

Els Vredeveldt

Steffan geeft aan dat Els hem heeft geholpen in de stap van studeren naar werken. ‘Dat is erg fijn, zeker in zo’n grote organisatie als de Rijksoverheid. Eén van onze gesprekken over werk-privébalans is mij goed bijgebleven. Ik vond het lastig om 36 uur per week aan het werk te zijn vanuit huis. Dan heb je weleens geen energie meer over aan het einde van de dag. Hoe ga je daarmee om? Els zei toen: werk kun je ook zien als eigen tijd. Het is belangrijk om plezier te hebben in je werk, want dan kost het geen energie, maar levert het juist energie op. Een verandering in perceptie kan daarom al de oplossing zijn’, vertelt Steffan.

Voordelen

Niet alleen de trainee heeft baat bij het mentorschap, ook voor Els zitten er voordelen aan. Ze vertelt: ‘Door af en toe met Steffan af te spreken, hoor ik wat er speelt onder de trainees. Ik haal inspiratie uit het enthousiasme waarmee ze te werk gaan. Daarbij vind ik het sowieso erg belangrijk dat de Rijksoverheid jonge I-talenten aantrekt. Er is een schaarste op de I-arbeidsmarkt en die wordt de komende jaren alleen maar groter. Door begeleiding aan te bieden in de vorm van mentorschap, kan ik eraan bijdragen dat deze jonge ambtenaren hun plek vinden binnen de Rijksoverheid en hier wellicht willen blijven werken. Daarom, naast het feit dat ik het leuk en gezellig vind om met jongere mensen in contact te blijven, vind ik het echt van meerwaarde dat het Rijks I-Traineeship dit aanbiedt. Het is heel waardevol om mentor te zijn.’