Geertje Janssen over deelname aan de leergang Bewust Ambtelijk Vakmanschap van Mindful Rijk

Geertje Janssen is Business Manager en Organisatieadviseur. In haar rol stuurt ze een team consultants aan, adviseert ze rijksorganisaties op tal van vraagstukken en was ze lid van het transitieteam van Ontwikkelbedrijf. Dit vraagt om snel en scherp schakelen tussen verschillende rollen in het werken aan complexe verandervraagstukken.

Geertje heeft onlangs de Leergang Bewust Ambtelijk Vakmanschap van Mindful Rijk  gevolgd. We gaan in gesprek met haar over haar ervaringen.

Hoe heb je de leergang Bewust Ambtelijk Vakmanschap ervaren?

'Als een verrijking. Het was heel waardevol om actief te reflecteren en uit de dagelijkse werkzaamheden gehaald te worden. Het kostte wel moeite. Het is hard werken om naar je patronen te kijken en te reflecteren of en hoe de dingen op een andere manier te doen zijn.'

Wat heeft het je gebracht aan nieuwe inzichten en handvatten?

'Het is heel essentieel om aan je eigen reflectie te blijven werken. Maar dat durven we bijna niet, omdat het veel tijd kost. Terwijl als je het wél doet, levert het je ook andere zaken op, bijvoorbeeld nieuwe manieren van kijken. Vertragen om zodoende weer te versnellen.'

Geertje Janssen

Welke onderdeel was daarbij voor jou het meest relevant?

'Als voorbeeld de oefening "Just like me". Dat heeft mijn ogen geopend om de ander op te zoeken. Om vanuit het perspectief van de ander te kijken. Ik pas dat nu toe waar mogelijk. Dat vond ik echt heel waardevol.'

Hoe pas je het toe in je werk en wat levert dat op?

'De handvatten, de thema’s, de methodologie; het zit in mijn achterhoofd. En ik neem mijzelf mee in wat ik te doen heb. Heel concreet is het inchecken hoe ik me voel en hoe ik in de wedstrijd zit. Maar ook het kijken vanuit het perspectief van de ander en de handvatten om bij lastige momenten bij mezelf te blijven.'

Hoe kom je jouw ambtelijk vakmanschap tegen in de leergang?

'Er zijn trainingen in de markt, bij bijvoorbeeld de Baak of NCOI die hoog aangeschreven staan. Deze leergang doet daar absoluut niet voor onder! Ik vind hem heel rijk. Je reflecteert hoe je als mens bent in onze organisatie: hoe kan ik met al mijn goede kanten en imperfecties een goede bijdrage leveren? Daar zit je ambtenaarschap bij, maar ook de rest van je persoonlijkheid.'

Aan wie zou je deze leergang aanbevelen?

'Aan iedereen die wel wat bewustwording kan gebruiken. En degene die soms denkt: ik ben nu eenmaal zo, ze moeten me maar nemen zoals ik ben. De leergang stelt je als ambtenaar, maar ook als mens in staat – aan de hand van de geboden handvatten – bewust te worden van je eigen aandeel én invloed. Om na te denken over de vraag: Hoe kan ik anticiperen en bijdragen?'

De leergang Bewust Ambtelijk Vakmanschap is ontwikkeld en wordt georganiseerd vanuit Mindful Rijk, het expertisecentrum voor mindfulness en positieve psychologie. Meer weten en inschrijven voor de Leergang Bewust Ambtelijk Vakmanschap? Lees meer op de website van Mindful Rijk