Inge stelt zich voor

Over Inge Witkamp, Founder Mindful Rijk en programmamanager

Inge Witkamp
Inge Witkamp

Hoe is het programma Mindful Rijk ontstaan?

Ruim veertien jaar beoefen ik nu mindfulness en er valt nog zoveel te ontdekken. Gaandeweg ben ik hier steeds enthousiaster over geworden.  Uiteindelijk heb ik besloten om mij om te laten scholen tot mindfulness- en compassietrainer met als specialisatie binnen organisaties. Ik was werkzaam bij Rijkswaterstaat en ben toen vrijgemaakt als projectleider Mindfulness. De uitkomsten van de interventies waren zeer positief en heeft ertoe geleid dat mindfulness opgenomen is in het leerpakket voor medewerkers. De tijden dat mindfulness als een zweverige bezigheid werd gezien is allang voorbij. Juist op de werkvloer is dit ontzettend krachtig. Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken laten de bijzondere resultaten zien bij mindfulness op het werk. En dat is ook juist zo mooi aan mindfulness: het is meetbaar.

In mijn tijd als projectleider Mindfulness bij RWS zag ik het positieve effect op de medewerkers en is het idee voor een Rijksbreed initiatief ontstaan. Inmiddels is Mindful Rijk sinds oktober 2018 een feit en uitgegroeid tot een geliefd en goed gewaardeerd programma binnen de Rijksoverheid.

Waarom binnen de overheid?

Juist binnen de overheid past mindfulness heel mooi. De overheid zet zich in voor het maatschappelijk belang, het groter goed, waar mindfulness een positieve uitwerking op heeft. Het strategisch personeelsbeleid gaat over vaardigheden die te ontwikkelen zijn door middel van mindfulness. Denk zo eens aan wendbaarheid, inclusie en een positieve werkomgeving. De Rijksoverheid staat voor een grote veranderopgave. Mindful Rijk heeft subsidie gekregen vanuit het A&O fonds Rijk om met de verschillende ministeries mee te denken over hoe mindfulness kan ondersteunen bij deze veranderopgave. Om als professionals te kunnen gedijen in een omgeving waarin de maatschappelijke opgave dermate complex is, vraagt om het beheersen van nieuwe vaardigheden. Vaardigheden waarmee men grenzeloos kan samenwerken. Vaardigheden waarmee men effectief en flexibel kan meebewegen met de ontwikkelingen in de maatschappij: De vaardigheden van de “rijksprofessional van de toekomst”.

Wat vind je het meest bijzonder aan mindfulness?

Er zijn veel aspecten die ik bijzonder vind aan mindfulness, maar als ik moet kiezen dan zou ik gaan voor de invloed die mindfulness heeft op het ontwikkelen van een open en vriendelijke houding. Dit krijg ik ook vaak terug van de deelnemers uit de training: dat ze echt kunnen voelen dat ze vriendelijker zijn geworden. Daarnaast wijst onderzoek uit dat we gemiddeld 90.000 uren van ons leven aan werk spenderen. Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat wij deze tijd op een gezonde, bevlogen wijze spenderen. Vanuit mijn mindfulness expertise ben ik erg enthousiast over mindfulness vanuit de positieve psychologie. Dit is een talent gestuurde training die de medewerker in zijn kracht zet.

Ik heb mij gespecialiseerd in mindfulness in organisaties door middel van de volgende opleidingen / certificeringen:

  • MBSR / MBCT cat 1 Trainer via de VMBN
  • MBE (Mindfulness-Based Emotionele Intelligentie) meditatietrainer in organisaties 
  • MIO (Mindfulness In Organisaties)  www.mindfulnessinorganisaties.nl
  • MBSP (Mindfulness-based Strength Practice)
  • MBCL (Compassie) Register A  www.compassietraining.nl

Momenteel volg ik een post-master positieve psychologie in organisaties waarbij de eindopdracht gaat over de effecten van mindfulness op een bevlogen werkcultuur.

Heb jij interesse in mindfulness? Neem gerust contact op voor persoonlijk advies of advies op organisatieniveau.

Mindful groeten,

Inge Witkamp