Stilstaan bij de manier waarop je leiding geeft

Met een drukke en veeleisende baan als leidinggevende bij het Digital Trust Center van het Ministerie van EZK vond Michel Verhagen dat het weer tijd werd om aandacht te besteden aan de manier waarop hij leiding geeft. Hij wilde kijken naar alle routines die er onbewust insluipen. Michel vindt het belangrijk om stil te staan of hij nog op de juiste manier leiding geeft aan zijn team. Of dat hij anders kan handelen en daarmee ook andere resultaten kan bereiken. Hij meldde zich aan voor de training Mindful Leiderschap.

Michel Verhagen

Training Mindful Leiderschap

Deze praktische en op de wetenschap gebaseerde training is voor leidinggevenden binnen de overheid. Er wordt op verschillende niveaus gewerkt aan bewustwording voor thema’s als werkdruk, organisatiecultuur, communicatie, bewustzijn van jezelf, anderen, de omgeving en wat deze nodig heeft. Reflecteren op eigen praktijksituaties en gedrag is een belangrijk onderdeel. Michel: “De training zorgde ervoor dat ik echt even stil kon staan bij een aantal vragen die ik mijzelf als leidinggevende wil stellen. De training nodigt uit voor wezenlijke vragen over mensen en processen. Over oordelen en waarnemen. Wat zie je als je écht aandacht geeft? Als je dat doet, dan kan je ook als leidinggevende bewustere keuzes maken.”

Bewustere keuzes maken

Als leidinggevende bepaal je in grote mate de cultuur in jouw organisatie en team. Je hebt grote invloed op de betrokkenheid en ontwikkeling van je medewerkers bij het behalen van organisatiedoelstellingen. De training heeft er in geresulteerd dat Michel bewustere keuzes kan maken. Niet alleen voor zijn eigen acties maar ook keuzes die wezenlijk bijdragen aan de ontwikkeling van zijn medewerkers en zijn team. “De leergang heeft mij verrijkt en was een waardevolle aanvulling op eerdere trainingen. Door de oefeningen en het experimenteren kan ik de aangereikte tools ook goed toepassen in mijn werkpraktijk. Ik maak nu bewustere keuzes of ik een actie zelf moet doen of juist een medewerker in positie breng zodat deze ruimte krijgt om meer verantwoordelijkheid te nemen en zo eigenaarschap kan tonen. Dit heeft een positieve weerslag op alle fronten. Ook op mijn eigen agenda en energie”.

Eye opener

Een grote eye-opener die voor Michel het verschil maakt in het dagelijkse werk en die helpt bij de keuzes die gemaakt moeten worden is de simpele vraag: Moet ik dit nu doen? Een simpele vraag die je jezelf kan stellen met telkens de nadruk op een ander woord van de vraag. Michel: “Ik vraag me vaker af of ik iets nu moet doen of dat het ook kan wachten en andere activiteiten meer urgentie en belang hebben. Het geeft mij houvast en een handvat.”

Meer weten

Meer weten?
Ben je leidinggevende en vind je het belangrijk om stil te staan bij de manier waarop je leiding geeft? De training Mindful Leiderschap kan daarbij helpen. Meer weten over de mogelijkheden? Stuur een mail naar mindfulrijk@rijksoverheid.nl