De winst van bewust luisteren

Bewust luisteren, ook wel verbindend luisteren is een manier van luisteren die verder gaat dan luisteren uit gewoonte of onderscheidend luisteren vanuit debat, waarin we naar verschillen luisteren, niet verder komend dan ons eigen wereldbeeld. Bewust en verbindend luisteren gaat zelfs een niveautje verder dan empathisch luisteren, waarin we ons kunnen inleven in de ander en in staat zijn ons eigen wereldbeeld los te laten.

Anders dan je gewend bent

Bewust luisteren gaat over luisteren op een heel andere manier dan dat je gewend bent. Het gaat over luisteren tussen de regels door, luisteren met frisse oren, luisteren naar dat wat niet gezegd wordt. Dat kan best een beetje uit je comfort zone zijn en daar heb je lef voor nodig.

Waarom zou je daar moeite voor doen? Want wat krijg je terug door te luisteren op dit niveau?

De winst van bewust luisteren is: meer verbinding, meer energie, inspiratie, echte gesprekken, diepgang, een grotere en rijkere opbrengst en nog veel meer. Bewust luisteren loont alle moeite. En het mooie is, je kan deze vaardigheid voor jezelf trainen.

3 leuke oefeningen om jezelf meer te trainen in bewust luisteren

  • Meet eens hoe lang je zelf luistert naar iemand in een gesprek voordat je onderbreekt. Vaak is dat niet langer dan 30 seconden. Probeer je luistertijd eens langer te maken. Je hoeft niet altijd te reageren. 
  • Probeer eens in een gesprek niet je eigen ervaring of idee van oplossing te vertellen. Vaak zeggen we in een gesprek: oh ja dat herken ik, dat heb ik ook met…. Probeer eens alleen te luisteren en vragen te stellen en het gesprek echt om de ander te laten gaan. 
  • Ga eens na voordat je in gesprek gaat met iemand hoe je over deze persoon denkt: wat zijn je oordelen? Wat zijn je vooroordelen? Wat zijn je verwachtingen van dit gesprek? Wees je er bewust van dat je met die (voor)oordelen luistert. Kijk eens of je deze aan de kant kunt zetten.

Impact en invloed

In de praktijk is er vaak onbewust een constante afwisseling tussen de verschillende luisterniveaus. Als je je bewust bent van de manieren van luisteren, kun je dit ook gerichter inzetten. Waardoor je meer impact en invloed hebt op de kwaliteit van je gesprekken en de uitkomst daarvan.

Lijkt je dit ook interessant? Binnenkort starten we met een training Bewust Ambtelijk Vakmanschap met deze en vele andere interessante onderwerpen.  Geïnteresseerd? Stuur dan een mail naar mindfulrijk@rijksoverheid.nl om je op de wachtlijst te laten plaatsen.