Nieuw thema: Innoveren met Impact

Het Ontwikkelbedrijf VBR i.o. introduceert een nieuw thema: Innoveren met Impact. Het komt in de plaats van het Programma Innovatie Management (PIM). Marjolein Boonstra, Senior Consultant Strategie, Innovatie & Data bij het Rijks ICT Gilde trekt het thema.

Innovatie is een belangrijk onderwerp voor de overheid. Door onze continu veranderende samenleving staan we voor grote opgaven. Richard Vielvoije - kwartiermaker bij het Ontwikkelbedrijf VBR i.o. legt uit hoe het idee voor Innoveren met Impact is ontstaan. ‘Vorig jaar hebben we een innovatieverkenning gedaan. We wilden weten hoe we er als organisatie op innovatiegebied voor staan. Welke innovatie-expertises hebben we in huis? Welke processen kunnen we verbeteren? En, welke koers moeten we varen? Het ontbreekt ons niet aan bevlogen innovators of experimenten. Maar toch blijft het aantal innovaties dat de implementatie- of opschalingsfase haalt - door het ontbreken van cruciale ingrediënten als kennis van innovatiemanagement, specifieke expertises of een sterk netwerk - erg laag. Daarnaast is er behoefte aan een innovatieparaplu, scherpe visie en duidelijke koers. Kortom, onze innovatiefitheid kan beter. Dat is jammer, want alle ingrediënten voor succes zijn in huis.’

Impact vergroten

‘Om toekomstbestendig te zijn moeten we een lerende organisatie worden en innovaties durven managen. Innoveren is een creatief proces, maar om er impact mee te maken moet je een bepaalde mate van discipline en structuur aan je projecten toevoegen. Uiteindelijk valt of staat de innovatiepotentie van de organisatie bij de binding die de medewerkers hebben met het onderwerp. Innoveren met Impact zorgt dat directeuren en senior managers de juiste tools in handen krijgen om innovatieprojecten naar een succesvolle implementatie en opschaling te leiden. Jacqueline Hendrikx heeft hier met PIM een prachtig fundament gelegd: de eerste stappen naar meer kennisdeling en samenwerking tussen innovators van diverse merken zijn gezet. Met Marjolein Boonstra - iemand met een stevige trackrecord op het vlak van innovatie(management) - luiden we een nieuwe fase in. We gaan werk maken van innovatie’, aldus Vielvoije.

Tijd om te doen

‘Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken,’ aldus Marjolein Boonstra. ‘Innoveren met Impact is er voor organisaties die echt aan de slag willen met innovatie. Je kunt bij ons terecht voor de opleiding Innovatiemanagement voor overheidsprofessionals (IMS-GOV PRO), daar leer je alles over de Innovatie Management Scan, een prachtige tool om inzicht te krijgen in het innovatief vermogen van je organisatie. En, hoe daarna aan de hand van bewezen innovatiemethodieken van innovatie een continuüm maakt binnen je organisatie. Als alumnus van de opleiding word je automatisch lid van het Verenigde Innovatie Professionals netwerk om kennis en ervaringen uit te wisselen met innovatiecollega’s uit alle hoeken van de Rijksoverheid. Voor hulp bij taaie innovatievraagstukken hebben we hands-on innovatie-experts die je verder helpen. Verder bieden we tal van praktische tools waarmee je direct aan de slag kunt.’

Meer weten?

Kijk voor meer informatie en inspiratie op de website van Innoveren met Impact. Wil je meer informatie over de opleiding Innovatiemanagement voor overheidsprofessionals? Download de brochure.