Duale promovendus Arthur van Geenen doet onderzoek naar de uitdagingen van digitale (Europese) identiteitsfraude

De juridische en de technische wereld spreken ieder hun eigen taal. Juridisch adviseur Arthur van Geenen van Logius vindt dat leuk. Hij voelt zich op zijn plek bij Logius als jurist digitale overheid ICT en recht. Toen hij zijn omgeving vertelde dat hij zes jaar lang naast zijn baan onderzoek gaat doen aan de universiteit, vroegen mensen of hij nog niet genoeg had geleerd. Hij studeerde al Nederlands Recht in Leiden en heeft een advanced master van de KU Leuven. Daar studeerde hij intellectueel eigendomsrecht en ICT recht. Nu hoopt hij via I-Doctoraat te promoveren op de uitdagingen van digitale (Europese) identiteitsfraude. 

“Het was mijn droom ooit nog een doctoraatsonderzoek te doen,” zegt hij. Zijn leidinggevende vond het ook goed idee en adviseerde Arthur een onderwerp te zoeken. Die wist gelijk dat het hoofdthema cybersecurity en cybercrime zou worden, maar wat zou dan de verdieping zijn? En hoe die te koppelen aan actualiteit? Arthur zegt: “De kwetsbaarheid van DigiD is veel in het nieuws. We lezen over de impact die misbruik en fraude van DigiD heeft op mensen. Ik heb interesse in de Europese digitale identiteit en fraude. Ik werk bij de overheid en wil betekenisvol werk doen. Als mijn onderzoek mensen meer rugdekking kan geven tegen cyberaanvallen, dan heb ik toch wat bijgedragen aan Nederland. Dat klinkt misschien wat groot, maar zo voelt het.”

Arthur vond I-Partnerschap en kwam in contact met Mike Spieker, kwartiermaker I-Doctoraat. Die hielp hem zijn onderzoeksonderwerp te kaderen. Digitale identiteitsfraude staat nu in als kern in een frame van juridische, ethische, technologische en sociale uitdagingen. Mike hielp ook met het zoeken naar een universiteit met wie Arthur zijn onderzoek kan doen terwijl hij bij Logius werkt.

De Universiteit van Utrecht was nieuwsgierig. Arthur hield een presentatie en zijn onderzoeksvoorstel kreeg de goedkeurende woorden actueel en nuttig. De toekomstige promovendus moest alleen nog ‘even’ bij Logius regelen dat hij van start kon. “Ik moest naar mijn leidinggevende en naar zijn manager en naar de directie. Ik moest die mensen zelf opzoeken en uitleggen waarom ik dit wilde en hoe het onderzoek goed is voor Logius. Mike heeft me enorm geholpen door bij hen uit te leggen wie I-Partnerschap is, wat zij doen en hoe dit bijdraagt voor Logius.”

Daarna volgden het tekenen van documenten contracten en overeenkomsten. Als jurist had Arthur daar nog wel wat vragen over. “Je wilt toch zeker weten waar we Logius aan binden.” Nadat alle administratieve handelingen waren voltooid, kon Arthur 1 oktober 2023 beginnen. Hij wordt twee dagen per week vrijgehouden voor het onderzoek. Voor het hele traject is zes jaar uitgetrokken. “Misschien dat het sneller kan maar we moeten ook ruimte laten voor peer-reviews en ontwikkelingen in je privéleven die je nu nog niet kunt voorspellen.”

Logius gaat een community bouwen rondom het onderzoekstraject, waar waarschijnlijk ook master-studenten bij worden betrokken. Arthur kijkt daar nu al naar uit. “Dit is anders dan de klassieke promovendus die op een zolderkamer zit.” De volgende stap is een stip op de horizon zetten. De komende 6 jaar heeft hij 6 mijlpalen. Zijn eerste paper moet volgend jaar al klaar zijn. “Eerst ga ik literatuuronderzoek doen naar digitale identiteit en de transitie van papier naar digitaal. Ook kijk ik naar de ethische kanten zijn die daaraan zitten. Ik ga echt nu al toewerken naar die eerste mijlpaal. Ik ga een interessante tijd tegemoet, dat is zeker.”

Meer weten over duaal promoveren bij het Rijk? Neem contact op met het I-Doctoraat van I-Partnerschap.