Terugblik op het iBestuur Congres 2023

Tijdens het iBestuur Congres 2023 op woensdag 13 september trok de jongste deelnemer de aandacht. Dagvoorzitter Ruben Maes vroeg tijdens de plenaire opening aan de 17-jarige student wat zijn plannen waren voor de dag. Zijn briljante antwoord was: “Lobbyen, chillen, kletsen. Net als alle ambtenaren.” We hopen van harte dat dit op 13 september ook voor jou gold; dat je hebt kunnen netwerken én genieten.

Terugblik op I-Partnerschap op het iBestuur Congres

Voor I-Partnerschap was het in ieder geval een succesvol en bijzonder congres. Vooral omdat wij verantwoordelijk waren voor een speciaal studentenprogramma. De jonge deelnemer die aan het woord kwam tijdens de plenaire opening, was één van onze eigen stagiairs. In de studentenhonken op de bovenverdieping haalden Rijksorganisatie bij I-studenten input op voor hun uitdagingen. Daarnaast werkte de I-studenten van I-Partnerschap mee aan een actie om bewustwording te creëren voor cybersecurity. De studenten hebben in kaart gebracht welke persoonsgegevens de sprekers online hebben staan, misschien wel zonder dat zij dit weten. En we waren op nog meer plaatsen: bijvoorbeeld op het Verbeeldingsplein met het kennisportfolio.

Kennisportfolio

Hopelijk hebben de drie kleurrijke borden op het Verbeeldingsplein ook jouw aandacht getrokken? Op de borden werden de kennisportfolio's data/AI, cyber en informatiehuishouding getoond. Dit zijn de digitaliseringsvraagstukken die de grote strategische opgaves van bestuurders adresseren. Als I-Partnerschap matchen we die met onderzoeksthema's en -vragen die lectoraten in het Hoger Onderwijs opstellen.

Daarnaast haalden we samen met wetenschapsjournalist Jim Jansen tijdens het congres ook nieuwe vraagstukken op. Zo stelde Jim Jansen en Marc-Jan Kraaijenzak de vraag: Met welke vraag loop jij rond: op het gebied van cyber, op het gebied van informatiehuishouding of AI? Bekijk hieronder de video.

Integratie onderwijs

We zijn er trots op dat we als I-Partnerschap een betekenisvolle bijdrage hebben geleverd aan het iBestuur Congres. Niet zozeer vanwege onze zichtbaarheid, maar vooral omdat het onderwijs dit keer echt geïntegreerd was in het programma. Onze ambitie is tenslotte dat samenwerking tussen overheid en onderwijs iets vanzelfsprekends wordt. Een ambitie die we alleen samen met jou en jouw organisatie kunnen bereiken! Een integratie op het iBestuur congres is daarom een mooie mijlpaal.