Een mooi instrument om projecten te verbeteren

Hans Westra is projectmanager bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en heeft sinds 2018 drie reviews verricht voor Bureau Delta Review. Hij vindt dit werk, waarbij hij met een reviewteam een project van een andere Rijksorganisatie doorneemt en beoordeelt, enorm verrijkend. “Een week in de snelkookpan voor een ander project verruimt mijn blikveld. Het is voor mij daarnaast erg belangrijk om op deze manier de Rijksoverheid verder te helpen.”

Normaal dartelt hij rond van de ene RVO-locatie naar de andere in heel Nederland, waar hij het ene project na het andere leidt. Hans Westra weet dus als geen ander met welke issues en tegenslagen een projectteam te maken kan krijgen en dat problemen soms heel lastig op te lossen zijn. Daarom besloot hij zich in 2018 aan te melden bij Delta Review. “Wat me in eerste instantie bijzonder aantrok aan het reviewen op deze manier is dat je met een klein team binnen zeer korte tijd resultaten moet opleveren. Die snelkookpan zorgt voor enorme winst. In 5 dagen dompel je jezelf met een team van 5 leden helemaal onder in dat project. Je neemt 15-20 interviews af met betrokkenen van het project en stakeholders, je zet een koers uit en stelt adviezen op die je aan het eind van de week presenteert. Op de vrijdag ben je wel moe. Toen ik voor het eerst van Delta Review hoorde, dacht ik: dat kan toch niet? Maar ik was snel om. Het is een heel mooi instrument om de kwaliteit van projecten te verbeteren.”

Hans Westra

Saamhorigheid

Hans kijkt tevreden terug op de drie reviews die hij tot nu toe heeft gedaan. “Het geeft saamhorigheid, je zit soms met elkaar in een hotel, werkt vijf lange dagen intensief samen. En het is dankbaar werk. De adviezen die we aan het eind geven, worden bijna allemaal opgevolgd. Geregeld horen we achteraf dat we echt bruikbare inzichten hebben gegeven die ogen hebben geopend. Dat is leuk. Een reviewteam kijkt heel anders, heel praktisch, naar zo’n project dan het vaste projectteam. We leveren de frisse blik en gebruiken ervaringen uit onze eigen praktijk om de collega’s te helpen. Dat geeft mij een goed gevoel en tegelijkertijd scherpt het mij in mijn eigen werk. Je doet via die reviews natuurlijk ook weer allerlei inzichten op en je bouwt aan een netwerk van professionals binnen de Rijksoverheid, die jou later ook weer kunnen helpen.”

Beschikbaarheid

De werkwijze van Bureau Delta Review is als volgt. Er wordt een team van 4 reviewers samengesteld met een reviewteamleider aan het hoofd. Het Bureau kijkt wie van de reviewers beschikbaar is en wie specifieke kennis en ervaring van het desbetreffende vakgebied heeft, weet Hans Westra. “Ik heb net een project gedaan op het gebied van rijkshuisvesting en een over een dijkverzwaring. Dat zijn niet mijn specifieke vakgebieden maar ik heb er wel enige affiniteit mee. Ik weet bijvoorbeeld veel over vergunningen. Het is wel handig als er een of meer teamleden wel specialisten zijn, want dan kan het team beter doorvragen en werk je veel sneller. Ik heb nog niet meegemaakt dat er binnen het team spanningen zijn. Je bent allemaal rijkscollega’s en iedereen neemt een bak ervaring mee. Het geeft een kick om samen je tanden in een zeer complex vraagstuk te zetten.”

Blikveld verruimen

Reviewer worden bij Delta Review? Hans raadt het ten zeerste aan. “Het verruimt je blikveld en je kunt je professionaliteit laten zien. Daarnaast help je niet alleen collega’s maar ook de Rijksoverheid in zijn algemeenheid een handje verder. Het reviewen heeft daarmee ook maatschappelijke relevantie en dat vind ik erg belangrijk. En niet te vergeten: op de donderdagavond gaan we met een hele groep wat drinken in een kroeg. Erg gezellig.”