Delta Review aan de slag met het Wiel van Verbinding

Dinsdag 25 september, 12.30 uur: op de mooie sportcampus in het Zuiderpark in Den Haag, ontmoetten leden van de Delta Review community elkaar. Met uitzicht op het beachvolleybalterrein, waar ook de nationale ploeg traint, vond een bijeenkomst plaats over het Wiel van Verbinding; een methodiek vanuit Gateway Review.

Dinsdag 25 september, 12.30 uur: op de mooie sportcampus in het Zuiderpark in Den Haag, ontmoetten leden van de Delta Review community elkaar. Met uitzicht op het beachvolleybalterrein, waar ook de nationale ploeg traint, vond een bijeenkomst plaats over het Wiel van Verbinding; een methodiek vanuit Gateway Review.

Leon Klinkers zat de middag voor. Hij deelde zijn kennis over het wiel, dat bestaat uit zes verbindingsspaken: opgave, eigenaarschap, ontwerp, instrumenten en methode, en faciliteren van de samenwerking. De spaken nodigen uit om het gesprek daarover te voeren. En dat is precies wat we deze middag deden. Er werden twee casussen voorgelegd door medewerkers van de Rijksoverheid die op het punt staan een Delta Review te laten uitvoeren. Een van de casussen bevindt zich vooraan in het programmaproces en de ander wordt bijna afgerond.

Alle deelnemers mochten, op basis van het Wiel van Verbinding, verdiepende vragen stellen aan de programmamanager. Om zo met elkaar te onderzoeken hoe het project verbeterd kan worden/had kunnen worden. Deze verdiepende vragen leverden een mooie dialoog op, van waaruit steeds diepgaandere lessen/opties tot verbetering op tafel kwamen.

Hoe hebben de programmamanagers deze dag ervaren?

‘Het is interessant om te horen dat meerdere programma’s worstelen met dezelfde vraagstukken, zoals de overdracht van een programma na afronding.’

‘Ik ga met meer fun het programma weer terug in.’

De deelnemers gaven het volgende mee:

‘Ik ga meer insteken op het maken van afspraken rondom samenwerking, dan alleen afspraken maken over inhoud binnen mijn opdracht.’


‘Leuk om te zien dat het Wiel van verbinding bruikbaar is over de hele linie.’

‘Ik vind het opvallend dat er veel mensen met een grote inzet werken bij de overheid.’

Andere ervaringen waren:

‘Het is prettig om een dialoog aan te gaan over een concrete casus. Hier advies op geven samen met meerdere personen, werkte fijn.’

‘Fijn om interactief bezig te zijn. Ik wil Delta Review meer gaan inzetten in mijn werk.’

Al met al was het een interactieve, leerzame dag, met veel ruimte voor reflectie en ontwikkeling en bovenal: een fijne sfeer op een toplocatie.