pDG VBR enthousiast in gesprek tijdens werkbezoek ODI

Vorige week dinsdag 8 april bracht plaatsvervangend directeur-generaal Vastgoed en Bedrijfsvoering Rijk, Gea van Craaikamp een bezoek aan ODI. Op het programma stonden twee rondetafelgesprekken met een groep ODI-collega’s over de thema’s digitale weerbaarheid en AI. Gea van Craaikamp ging zichtbaar enthousiast de dialoog aan met onze experts en stelde constructief kritische vragen.

Focus op de digitale versnelling van de overheid

Directeur Richard Vieloije trapte het werkbezoek af met een introductie over de nieuwe strategie van ODI. De focus op de digitale versnelling van de overheid kwam uitgebreid aan bod en werd door de aanwezige experts onderbouwd met voorbeeldprojecten waarin de impact van ODI duidelijk zichtbaar is. In haar rol als eigenaar moedigde Gea van Craaikamp ODI aan om echt impact te maken bij de opdrachtgever. Ze benadrukte hoe waardevol het is om met een frisse blik waarde toe te voegen bij opdrachtgevers binnen de hele rijksoverheid.

Hierna was het tijd voor de rondetafelgesprekken met onze eigen ODI-experts. De gesprekken werden geleid door Eline de Jonge (Unit STB), die dat heel natuurlijk en met veel enthousiasme deed.

Digitale weerbaarheid

Er werd gesproken over onderwerpen als cyber resilience, het nieuwe European Digital Infrastructure Consortium (EDIC), over hoe belangrijk het is dat je als overheid zorgt voor verbinding met onderzoek en het onderwijs op de I-thema’s cybersecurity, AI en informatiehuishouding. En ook over het belang van het menselijke aspect in dit alles, iets dat door sommigen misschien nog wel belangrijker werd bevonden dan het technische aspect. Aan tafel zaten Ronald van den Hoogen (RADIO), Marieke Mol (Rijksconsultants), Ruud van de Steeg en Roxane Kortland (IIR), Dexter Demmink (Rijks I-trainee), Nele Mertens (LOC) en Mine Temürhan (I-vakmanschap).

AI

Bij het thema AI zaten aan tafel: Fadoua Sahraou, Giulia Bössenecker, Ruth Koole en Nout van Deijck vanuit het RIG, Ronald van den Hoogen als manager van RADIO, Evelien van Dijk vanuit het Rijks I-traineeship en Mine Temürhan vanuit I-vakmanschap. Er werd gesproken over de grote impact van AI op burgers als belangrijke schakel in beslissystemen en over het belang van de AI-geletterdheid. Dit laatste onderwerp kwam snel ter sprake na verdiepende vragen van Gea over het verschil tussen generieke AI en gespecialiseerde AI. Tot slot is ook het thema ethiek uitgebreid besproken, evenals de recente reis naar Berlijn vanuit ODI, die bedoeld was om de banden met soortgelijke organisaties in andere landen aan te sterken.

Aan het einde van elke tafelsessie vroeg Eline of Gea meer inzicht heeft gekregen in het thema en onze expertise binnen de verschillende vakgebieden. Ze gaf aan dat het een waardevolle sessie was geweest en bedankte aan het eind expliciet alle tafelgasten voor hun deskundigheid en Eline voor de inhoudelijke begeleiding. Het was een geslaagde sessie, waar we met tevredenheid op terugkijken!

Als eigenaar van ODI kon Gea natuurlijk niet de deur uitlopen zonder de befaamde ODI-paraplu. Die kreeg ze dan ook overhandigd van René waarna zij alle tafelgasten bedankte voor hun kennis en enthousiasme.