Meer creativiteit, zelfinzicht en bevlogenheid in je rol als ambtenaar

Als het gaat om werkplezier en werkgeluk, zijn er veel zaken waar je zelf invloed op hebt. In de leergang Design je Ambtelijk Vakmanschap van Mindful Rijk leer je hoe je meer werkplezier en persoonlijk leiderschap kunt ervaren in je rol als rijksambtenaar. Collega Mark Franken, afdelingshoofd bij het Rijksvastgoedbedrijf volgde deze leergang samen met zijn team. Hij vertelt ons wat deze leergang zo bijzonder maakt en wat het hem en zijn team heeft opgeleverd.

Mark Franken werkt inmiddels 11 jaar bij de overheid. Een jaar of 5 jaar geleden kwam hij in aanraking met werkgeluk. Hij ontdekte dat er veel knoppen zijn waar je zelf aan kunt draaien en dat maakte hem heel enthousiast. ‘Vanuit mijn toenmalige rol als projectleider Vastgoed had ik weinig invloed op werkgeluk. Om mijn invloed te vergroten, maakte ik daarom de overstap naar een leidinggevende functie.’

Interview Mark Franken over Design je Ambtelijk Vakmanschap

Mark was al langer bekend met Mindful Rijk. Via hen volgde hij een workshop over Werkdesign. ‘In deze workshop leerde ik wat ik zelf kon doen om mijn werk leuker te maken. Dat vond ik heel waardevol. Zo waardevol dat ik mijn team hier ook graag kennis mee wilde laten maken. Mindful Rijk heeft toen een traject ontwikkeld dat wij dit voorjaar hebben gevolgd. Op deze manier kon ik mijn team tools aanreiken waarmee zij zelf hun werkplezier kunnen vergroten. Iets mooiers kun je je medewerkers niet geven!’

Voorbeeldfunctie

‘Als leidinggevende vind ik het belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Jezelf ontwikkelen hoort daar ook bij. Vaak hebben de wat ‘zachtere’ trainingen geen directe prioriteit. Het is te druk of andere dingen zijn belangrijker, maar het is zo’n mooie aanvulling op je persoonlijke ontwikkeling.’

Normen en waarden

De training Design je ambtelijk vakmanschap bestaat uit twee delen en er is de verbinding gemaakt met het programma Grenzeloos Samenwerken. In Ambtelijk vakmanschap ontdek je je eigen ambtelijke kernwaarden en die van anderen. ‘Tijdens de training onderzoek je op basis van verschillende karikaturen welke normen en waarden bij jou passen en welke niet. Maar ook wat er bij anderen past. De een wil alles volgende de regels doen, kosten wat het kost, en de ander hecht meer waarde aan de relatie. Het is interessant om te ontdekken hoe je daar als mens anders in kunt zijn. Door vervolgens de verbinding op te zoeken, is er meer begrip en kun je meer bereiken, vooral in de samenwerking.’

Eigen regie

In het onderdeel Werkdesign kijk je naar je sterke kanten en krijg je tools waarmee je je werkplezier kunt verhogen. ‘Het heeft me geleerd om wanneer iets moeizaam gaat of wanneer ik weerstand voel in mijn werk, te onderzoeken aan welke knoppen ik kan draaien om meer plezier te halen uit mijn werk. Ik weet nu dat ik er zelf invloed op heb in plaats van dat ik afhankelijk ben van anderen. Het is voor mij echt een verrijking.’

Wat heeft het opgeleverd

‘De leergang is heel praktisch toepasbaar en het heeft ons team veel gebracht. Je kunt verschillende dingen uitproberen en uiteindelijk doen wat voor jou werkt. We kunnen beter relativeren, prioriteit en focus aanbrengen en keuzes maken. Daarnaast is onze band sterker geworden en hebben we elkaar op een andere manier leren kennen. Ook dat is werkplezier!’

Interesse?

In september vindt er een nieuwe leergang Design je ambtelijk vakmanschap plaats op open inschrijving met startdatum 14 september. Wil je meer weten? Medewerkers van Ministerie van BZK kunnen zich inschrijven via het LOC platform. Medewerkers vanuit andere ministeries kunnen zich inschrijven via Leer-Rijk. Voor meer informatie over de inhoud kun je kijken op mindfulrijk.nl.

Wil je weten hoe we deze leergang speciaal voor jouw team kunnen vormgeven? Neem dan contact met ons op en stuur een mail naar mindfulrijk@rijksoverheid.nl.