'In mijn hoofd ben ik constant op zoek naar oplossingen'

I-Interimmer Pieter Hörchner is een man met vele talenten. Als enterprise-architect helpt hij rijksorganisaties vooruit, als gastdocent aan de Erasmus universiteit bouwt hij mee aan de toekomst van ambitieuze studenten. Daarnaast tekent Pieter cartoons, ontwikkelt hij apps en bedacht hij ooit een ‘universele puzzelgenerator’, waarmee de bekende puzzelboekjes in de supermarkt nog steeds gevuld worden. Tijd voor een nadere kennismaking.

Pieter Hörchner

Wanneer Pieter vertelt over zijn achtergrond en zijn drijfveren, valt zijn geestdrift direct op. Wat ook duidelijk wordt: Pieter is niet in een hokje te stoppen. Zijn interesses en nieuwsgierigheid lijken grenzeloos, zijn hoofd staat constant aan. Na jarenlang bij een commerciële dienstverlener te hebben gewerkt in diverse rollen, maakte hij vijf jaar geleden de overstap naar de Rijksoverheid. Eerst als enterprise-architect bij het Openbaar Ministerie (OM) en sinds twee jaar bij I-Interim Rijk, want ‘de inhoud’ is voor hem het belangrijkste wat er is. 'Concepten en oplossingen bedenken, creatief bezig zijn, dáár krijg ik energie van en daarmee help ik Nederland weer een stapje verder'.

Mierenhoop

Pieter: 'Een architect moet goed abstract kunnen denken. Een leuke metafoor is een mierenhoop in het bos. Als je zoiets ziet, denk je in eerste instantie: wat een chaos. Maar als je op hoger abstractieniveau gaat kijken, zie je maar vier typen mier die ieder een taak hebben. Dan wordt de chaos opeens extreem simpel, met maar een paar gedragsregels waar iedereen zich aan houdt. Dát kunnen zien is belangrijk in mijn werk. Ten tweede moet je jouw ideeën en concepten begrijpelijk en tastbaar kunnen maken voor anderen; of dat nou opdrachtgevers, collega’s of gebruikers zijn. Daar gebruik ik vaak tekeningen voor, zoals grappige cartoons. Visueel maken helpt enorm om complexe zaken terug te brengen naar de kern. Tot slot moet je als architect ook echt de wil hebben om alles over te dragen. Ik ben altijd enorm gemotiveerd geweest om de kennis en ideeën die ik heb met anderen te delen.'

Legacy

Twaalf jaar werkte Pieter in de avond, naast zijn reguliere baan, op de Haagse Hogeschool. Hij doceerde over systeemontwikkeling. Hij schreef er zelfs een studieboek dat een tijd lang verplichte kost is geweest op menig hbo. Nu geeft hij alweer zeven jaar gastcolleges aan de Erasmus Universiteit binnen het masterprogramma van de studie economie. 'Er is zóveel te weten en te leren in deze snel veranderende wereld, en ik vind het geweldig om daar een bijdrage aan te leveren voor de nieuwe generatie. Een mooie legacy, zo richting het einde van mijn carrière. Kennisdeling is trouwens ook iets wat mij enorm aanspreekt aan I-Interim Rijk. We leren als collega’s veel van elkaar en we zorgen dat kennis gedeeld en geborgd blijft binnen de overheid. Dat, gecombineerd met de uitdagende en afwisselende opdrachten die ik mag doen, maakte dat ik hier graag wilde werken. En daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad.'

Ideeën

Medewerkers van I-Interim Rijk ontvangen iedere week een nieuwsbrief in de mail met diverse updates over de organisatie. Regelmatig wordt deze afgesloten met een humoristische cartoon of twist van de hand van Pieter. Het is voor hem nog een extra manier om zijn ideeën te kanaliseren. 'In mijn hoofd ben ik constant op zoek naar oplossingen, ook als ik niet aan het werk ben. Dat uit zich dan onder meer in cartoons of twists, maar bijvoorbeeld ook in het bouwen van applicaties waarvan een paar in de appstores te vinden zijn en zijn geweest. Om mezelf een echte uitdaging te geven ben ik al een paar jaar bezig met een schijnbaar onoplosbaar wiskundig probleem: het handelsreizigersprobleem. Ik heb daar wat algoritmes voor bedacht en deze zijn in een app gestopt, die al door aardig wat mensen wereldwijd is gedownload. Helaas heb ik hier nog niet de heilige graal, maar mijn algoritmes geven in 80% van de gevallen de juiste oplossing in een paar minuten tijd!'

Vis in het water

De afwisseling en korte duur van opdrachten waren belangrijke redenen voor Pieter om de overstap naar I-Interim Rijk te maken. Sowieso vind ik dat architecten niet te lang op één plek moeten blijven. Het is aan ons om vernieuwende ideeën te bedenken en het dan over te dragen aan de bouwers en ontwikkelaars.’ Ook qua organisatie voelt I-Interim Rijk als een fijne thuishaven: ‘Ik heb hier leuke en slimme collega’s om mee te sparren, we organiseren seminars én ik kan aan de slag met uitdagende opdrachten. Ja, ik kan wel zeggen dat ik mij als een vis in het water voel. Het feit dat je de overheid kunt helpen vanuit een collegiale rol in plaats van een commerciële, voelt ook goed. Er is gewoonweg meer ruimte en tijd voor vakmanschap, en integriteit staat hoog in het vaandel. Die sfeer is heel prettig’.

Informatiehuishouding

Op dit moment voert Pieter opdrachten uit voor het Nationaal Archief en de Rijksorganisatie voor Ontwikkeling, Digitalisering en Innovatie (waar IIR onderdeel van is). 'Ik zeg altijd: geef mij maar een opdracht waar anderen hun tanden op hebben stukgebeten, ik ga graag de uitdaging aan. De opdracht voor het Nationaal Archief gaat over de rijksbrede informatiehuishouding. Je kunt je voorstellen hoe omvangrijk dat is. Informatie moet veel beter, duurzamer en gestructureerder beschikbaar komen. Dat betekent dat het document als eenheid van informatie  moet worden afgebouwd en dat we naar veel fijnmazigere informatieobjecten moeten gaan. Op dat niveau kan er precies worden bepaald wie wat mag zien of aanpassen, maar ook in welke vorm. De informatieverzoeken van parlement en onderzoeksjournalisten kunnen dan als selfservice worden aangeboden en burgers krijgen, met een instelling in hun profiel, de gelegenheid om de informatie van de overheid in voor hen begrijpelijke vorm te ontvangen. Geen zwartgelakte documenten meer maar toegesneden informatie voor de juiste persoon en in de juiste vorm. We zitten nog in de beginfase, we hebben nu een houtskoolschets opgesteld met de principes waar vanuit we willen werken en deze gedeeld met diverse partijen in de academische wereld, het bedrijfsleven en de samenleving, om ze te mobiliseren en om draagvlak te krijgen. Dit is precies het soort uitdaging waar mijn hart ligt: Nederland beter en efficiënter maken met vernieuwende oplossingen.'