“I-Interim Rijk is thuiskomen voor mij”

Ilse de Jonge is projectleider bij de Algemene Rekenkamer en een enthousiaste collega van I-Interim Rijk. Kennis delen, contacten leggen en netwerken met de andere professionals vindt zij de grote meerwaarde van werken via IIR. “Naar borrels en workshops neem ik een lijstje mee van collega’s die ik in ieder geval wil spreken. Ik wil er zoveel mogelijk uit halen.”

Zo’n tien jaar geleden was Ilse de Jonge (36) rijkstrainee, daarna werkte ze als zzp’er bij diverse rijksorganisaties. Zij was onder meer betrokken bij de totstandkoming van de Omgevingswet. “Zzp’en was voor mij een bewuste keuze, ik vind het leuk om steeds andere klussen op te pakken. Toch voelde ik me er niet prettig bij. Niet alleen omdat ik als zzp’er er altijd alleen voor stond. Ook omdat het niet goed voor de overheid is om korte contracten te sluiten met freelancers die gemakkelijk in- en uitvliegen. Ik was dan ook blij toen ik het bestaan van I-Interim Rijk ontdekte. Je kunt flexibel werken en verschillende korte klussen oppakken en tegelijk vast in dienst zijn bij het rijk.”

Rolmodel

Ilse is jurist en informatiekundige. Tijdens haar werk bij de Omgevingswet kwam ze een aantal inspirerende mensen tegen die nu haar collega’s bij IIR zijn. “Een ervan was een vrouw die een rolmodel voor mij werd”, vertelt ze. “Zij was niet alleen goed in haar werk maar ook in kennisdelen en het verbinden van collega’s die elkaar konden helpen. Hierdoor werd mijn interesse voor IIR gewekt, ik wilde ook op die manier werken.” Ilse solliciteerde en werd eind 2021 aangenomen bij de Algemene Rekenkamer. Hier stuurde zij een team aan dat een aanbestedingstraject voor een nieuw onderzoekssysteem opzette. Toen dat was voltooid, begeleidde zij de implementatie van het systeem, die zij nu aan het afronden is. “Als ik straks weer een nieuwe klus heb, kan ik de kennis, ervaring en het netwerk, opgedaan bij de Rekenkamer, weer inzetten. Zo profiteren alle rijksinstanties van elkaar. Daarom is I-Interim Rijk echt nodig.”

Ilse de Jonge

Gelijkgestemden

Haar IIR-collega’s noemt Ilse gelijkgestemden. “We zijn allemaal continu bezig met verbinding. Kan ik een collega met een bepaald vraagstuk in contact brengen met iemand die daar een antwoord op weet? Wat kunnen we nog meer voor elkaar betekenen? Geregeld organiseert IIR een bijeenkomst en een keer per jaar een tweedaagse, met sprekers en workshops. Die ontmoetingen vind ik enorm inspirerend. Vooraf schrijf ik op wie ik in ieder geval graag wil spreken en dat lijstje werk ik af. Ik wil er zoveel mogelijk uit halen. Dat doorpraten met collega’s tijdens de borrel en tussendoor geeft veel energie maar ook een gevoel van veiligheid: als er iets misgaat ben ik niet alleen, dan kan ik hulp vragen. Daarom is I-Interim Rijk thuiskomen voor mij.”

Mannenwereld

Naast haar werk is Ilse mentor van twee vrouwelijke Rijks I-Trainees. “Zelf heb ik altijd rolmodellen gehad, dat wil ik ook voor anderen zijn. De ICT-hoek is nog steeds een mannenwereld, vrouwen hebben net iets meer steun nodig. Zij maken wel eens vervelende dingen mee, bijvoorbeeld dat zij als enige vrouw in een projectgroep niet serieus worden genomen. Voor de trainees is het fijn dat ik dit soort situaties ook heb meegemaakt en dus herken wat er gebeurt. Ik ben een luisterend oor en geef ze mee dat ze wel blijven aangeven dat het op deze manier niet deugt. Dat geeft hen een stukje veiligheid waardoor ze moeilijke zaken bespreekbaar durven maken. Ze weten immers dat het niet aan hen zelf ligt.”

Tevreden mens

“Ik ben er trots op dat ik mijn klus bij de Rekenkamer tot een goed einde heb gebracht. Een jaar of acht geleden heeft een ander team onderzocht of er een nieuw systeem binnen de organisatie geïntroduceerd kon worden. Het antwoord was toen nee. Nu kon het wel. Het is een heel flexibel systeem geworden dat iedereen nu gaat gebruiken: accountants, onderzoekers, directeuren en ondersteuners. Ik ga straks als een tevreden mens naar een nieuwe interimklus op zoek. Daar heb ik ook echt zin in; er wachten nog vele interessante uitdagingen op mij als I-interimmer.”