Hoe ga jij je ontwikkelen als I-professional?

Routekaarten. Misschien heb je er al van gehoord of werk je er zelfs al mee. Een routekaart is een hulpmiddel bij het uitstippelen van je eigen ontwikkeltraject. Elke routekaart geeft een overzicht van leeractiviteiten voor een bepaalde IV/ICT-rol. Zo bepaal je zelf het traject dat jou verder brengt in je loopbaan.

De Rijksoverheid staat voor steeds meer uitdagende opgaven waarin IV/ICT een belangrijke rol speelt. Om die uitdagingen het hoofd te bieden, is het belangrijk dat je je als I-professional kunt blijven ontwikkelen. Zo zijn de I-Routekaarten ontstaan, een hulpmiddel én bron van inspiratie om jouw weg te vinden in het bos van mogelijkheden als I-professional.

Op basis van de I-Routekaarten kun jij zelf de leeractiviteiten uitzoeken die bij jouw unieke ontwikkeling passen. Onder leeractiviteiten verstaan we trainingen, opleidingen en e-learnings, maar ook websites, documenten, coaching of intervisie. Maar dat niet alleen, want een routekaart is ook een handig hulpmiddel bij het maken van ontwikkelafspraken met je leidinggevende.

Leuk, maar hoe werkt dat dan?

De I-Routekaarten zijn gebaseerd op de functieprofielen van KWIV. Het KWIV is een rijksbrede tool en aanvullend hulpmiddel op het Functiegebouw Rijk. Op elke routekaart vind je het KWIV-profiel voor de betreffende rol. Zo staan er op dit moment veertien I-Routekaarten online op het LOC Platform en op de website van RADIO:

  • Cybersecurity Analist (SOC)
  • Cybersecurity Pentester (Hacker)
  • Data Science
  • Database beheer
  • Datamanagement professional
  • Datasteward
  • Enterprise Architectuur
  • Informatiebeveiliging beleid en -advies
  • Informatiebeveiliging toezichthouder
  • IV Kwaliteit
  • Metadata management
  • Programma management
  • Recordbeheerder
  • Recordmanager

Elke routekaart geeft aan welke specifieke kennis van toepassing is voor de rol, welke vakgebieden er gerelateerd zijn aan de rol, hoe de rol zich verhoudt tot werken bij het Rijk, en welke competenties en vaardigheden belangrijk zijn voor de rol.
Zo kan je als startende professional zien welke fundamentele basiskennis je nodig hebt voor een rol. En als gevorderde kun je verdiepend of verbredend inspiratie en inzichten binnen of buiten je vakgebied opdoen. Bovendien vind je er handige video’s, websites, documenten en andere content die je meteen kunt raadplegen of opslaan voor later.

Waar kan ik de I-Routekaarten vinden?

Werk jij voor het ministerie van Binnenlandse Zaken? Dan kun je met één klik automatisch inloggen op het LOC Platform, zonder gebruikersnaam en wachtwoord (Single Sign On). Ook kun je je meteen inschrijven voor trainingen en/of opleidingen, of ze bewaren in Mijn LOC.

Werk jij voor een andere organisatie binnen de Rijksoverheid? Kijk dan op de website van RADIO. Wil je je inschrijven voor een passende leeractiviteit? Op deze pagina zie je hoe dat binnen jouw organisatie is geregeld. 

Vóór en dóór I-professionals

Wist je dat er 180 I-professionals hebben meegewerkt aan de I-Routekaarten? Daardoor sluit de inhoud van de routekaarten naadloos aan op de beschreven rol. En dat niet alleen, want ook de betrokken professionals zelf raken geïnspireerd door de vele ontwikkelmogelijkheden. Zo komen de I-Routekaarten vóór en dóór professionals tot stand. Lijkt het jou ook interessant om mee te werken aan een routekaart? Neem dan contact met ons op. 

Kom je er niet helemaal uit? Op zowel RADIO als het LOC Platform vind je een lijst met veelgestelde vragen. Of neem contact met ons op. We helpen je graag verder.