Coaches in beeld: Lucille Nolle-Pronk

Verbinding vinden met de ander, dat is wat Lucille Nolle-Pronk nastreeft. Als coach en als mens. Jarenlang werkte ze als senior HR-adviseur bij de directie P&O van BZK. Nu werkt Lucille als coach en senior adviseur bedrijfsvoering bij O&P Rijk/Bedrijfsvoering/HRM, voorheen P-Direkt. Ze is daar sinds 2021 één van de twee coaches. Daarnaast coacht ze via Intercoach, waar ze ook workshops aan collega-coaches geeft, onder meer over de methodiek Assen van verandering. “Ik hoor vaak dat mijn coaching als confronterend wordt ervaren. Dan denk ik: goed bezig, we hebben de diepere laag bereikt.”

Hoe ben je coach geworden?

In 2018 kwam ik via netwerken bij P-Direkt in dienst. Ik werd verantwoordelijk voor de implementatie van het loopbaanpadenbeleid binnen het Contactcenter. Daar merkte ik dat medewerkers behoefte hadden aan een luisterend oor. Zo kwam ik op het idee coach te worden en startte ik in 2018 met de professionele coachopleiding aan de Academie van Psychodynamica. Een ervaringsgerichte opleiding die aansloot bij mijn stijl van leren en ontwikkelen.

Hoe ging het verder?

Begin 2020 was ik klaar met de coachopleiding. Rond die tijd kwam het onderzoek ‘In het hart van de publieke zaak, strategisch personeelsbeleid Rijk 2025’ uit, dat dicteerde dat medewerkers verschillende competenties moesten beheersen in 2025. Ik wilde de collega’s bij P-Direkt hier graag als coach bij begeleiden. Dat ik hier bleef coachen was een natuurlijke ontwikkeling, aangezien ik mijn leercliënten voor de coachopleiding ook onder mijn directe collega’s had gerekruteerd. Eind 2021 heeft  P-Direkt het coachingsplatform ingericht. Inmiddels heb ik zeventig coachtrajecten achter de rug, zowel vanuit de organisatie als van InterCoach. Als senior adviseur bedrijfsvoering houd ik me bezig met doorstroom en duurzame inzetbaarheid.

Wat brengt coaching jou persoonlijk?

Ik krijg er energie van en het helpt me op mezelf te reflecteren. Ik wil namelijk de mooiste versie van mezelf worden. Een coach heeft de waarheid niet in pacht. De cliënt moet het werk doen, ik kijk alleen mee, stuur een beetje bij door de juiste vragen te stellen en de kern op te sporen in de hulpvraag van de cliënt. Dit maakt dat cliënten zich na afloop van het coachtraject echt geholpen voelen. Ze zeggen vaak tegen mij: die sessie was wel confronterend! Dan denk ik: mooi, je ontwikkelt nieuwe inzichten, waar je mee aan de slag kan.

Hoe ontwikkel jij je in je privéleven?

Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches. In 1999 heb ik de vijfjarige hbo-opleiding Arbeidsmarkt, Politiek & Personeelsbeleid afgerond. Daarnaast ben ik nog bezig met de vierjarige opleiding tot Psychodynamisch Therapeut. Dan geef je persoonsgerichte behandelingen waarbij de ontwikkeling van de mens centraal staat. Gedachten, gevoelens, verlangens, motieven en gedrag worden beschouwd in samenhang met vroegere ervaringen. Ik begeleid cliënten volgens deze inzichten vanuit mijn eigen coachpraktijk. Daar wil ik na mijn pensioen mee doorgaan, ik wil actief blijven deelnemen aan de maatschappij in een tempo dat mij past. Daarnaast wil ik natuurlijk ook meer tijd doorbrengen met mijn man en (klein)kinderen. Verder is paardrijden heel belangrijk voor mij, ik doe dat al 32 jaar. Het heeft mij zoveel gebracht. Op de rug van een paard kan ik alles relativeren, het maakt me ontvankelijk en doelgericht. Hoe dat werkt? Als ik een paard in de ogen kijk, ervaar ik dat hij mij spiegelt, hij leert mij te waken voor zelfoverschatting. Het contact met paarden is mijn zesde zintuig.