‘Coaching is geen extraatje, maar een vast onderdeel van je loopbaan en persoonlijke ontwikkeling’

Jeffrey Lemm, senior beleidsmedewerker bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken, volgde de opleiding Coachingsvaardigheden voor adviseurs en medewerkers van InterCoach. Het traject maakte hem zo enthousiast over het instrument coaching dat hij inmiddels ook de Coachopleiding voor managers van InterCoach volgt.

De mens achter de functie

In de praktijk treedt Jeffrey al jaren op als coach. Hij werkt aan beleid gericht op leiderschapsontwikkeling en begeleidt en coacht ook leiderschapstalenten en trainees. Hij is veel bezig met de mens achter het werk en ziet coaching als essentieel voor iedere medewerker. Daarom volgde hij de Opleiding Coachingsvaardigheden voor adviseurs en medewerkers bij InterCoach. Ook persoonlijk wilde hij groeien. ‘Ik wilde mijn coachingsvaardigheden verder uitdiepen, een degelijk fundament geven. Ik had ook zo mijn persoonlijke vraagstukken. Maar mijn wil om anderen te helpen was de belangrijkste reden om aan de opleiding deel te nemen.’

Coaching als belangrijk instrument

Volgens Jeffrey is coaching een belangrijk instrument binnen de overheid. ‘Een coach kan voor jou een belangrijke rol spelen. Zoals vroeger een dominee of pastoor: de behoefte aan een gesprek over motivatie, zingeving, groei en ontwikkeling is niet verdwenen.’

Mede door het volgen van de opleiding Coachingsvaardigheden voor adviseurs en medewerkers ontdekte Jeffrey dat mensen elkaar vanuit hun levenswijsheid en ervaring kunnen helpen. ‘Mijn generatiegenoten, ik ben midden dertig, zie ik vaak worstelen met alle wensen en ambities die bij onze levensfase horen. Denk aan je werk, een gezin, hobby’s en daarnaast ook een rijk sociaal leven. De druk is hoog; je wil alles tegelijkertijd en goed doen. Daar ben ik zelf tegenaan gelopen. Dat leidde tot vragen: Waar word je zelf echt gelukkig van? Wat vind je leuk en waar liggen je talenten? Waarom gaat het zo vaak over meer inkomen en status? Dat zijn essentiële vragen en een coach kan daarvoor een gesprekspartner zijn. Dat is wat mij betreft geen extraatje, maar een vast onderdeel van je loopbaan en persoonlijke ontwikkeling.’

Begeleiding over generaties heen

Henk Helming, een gepensioneerd ambtenaar met vele jaren werkervaring bij de overheid, was Jeffrey’s coach tijdens de opleiding Coachingsvaardigheden. Ze voerden lange gesprekken. Onder andere over de vraagstukken waar dertigers, zoals Jeffrey zelf, mee te maken hebben. ‘Henk stelde de juiste vragen en deelde anekdotes en inzichten vanuit zijn levenservaring en ervaring binnen de overheid’, vertelt Jeffrey. ‘We hadden brede gesprekken over het werk en het leven. Waarbij er veel werd gespiegeld. Henk nam niet een standpunt in en gaf geen adviezen. Hij stelde vooral vragen. Het voelde gelijkwaardig, eerder een conversatie, en de tijd vloog voorbij.’ De goede begeleiding zorgde voor blijvend contact. ‘Vanuit zijn expertise en gemaakte kilometers kon hij mij goed begeleiden.’

Wat heeft het gebracht

Door het volgen van de opleiding Coachingsvaardigheden voor adviseurs en medewerkers, heeft Jeffrey meer gevoel gekregen voor coaching. En het bevestigde dat het iets voor hem is. Sinds september volgt hij dan ook de opleiding voor managers van Intercoach waarmee hij coach wil worden in het netwerk van InterCoach. ‘Ik wil graag collega’s blijven coachen zodat ik ze kan helpen in hun ontwikkeling.’

Opleiding Coachingsvaardigheden voor adviseurs en medewerkers

Deze meerdaagse opleiding leert je coachingsvaardigheden in te zetten om jouw advies-, communicatie en samenwerkingsvaardigheden te versterken. Het gaat daarbij steeds om jouw persoonlijke leervraag. Twee ervaren trainers gaan in op onderwerpen zoals feedback geven, onderhandelen, de emotionele ijsberg en de cirkel van invloed. Jouw persoonlijke ontwikkeling en stijl staan daarbij centraal. Let op: dit is niet de opleiding waarmee je coach wordt in het netwerk van InterCoach. Je leert coachingsvaardigheden in te zetten voor jezelf en in jouw contact met anderen. Kijk voor meer informatie over deze opleiding op onze website.

Coachopleiding voor Managers

Bij de Coachopleiding voor managers van InterCoach, leer je als manager de basis van (collega)coaching. Naast veel oefenen met coachen, reflecteer je op jouw eigen functioneren tijdens intervisies en ga je meteen aan de slag met (proef-)coachees. Na de opleiding en na het afleggen van de Proeve van Bekwaamheid kun je toetreden tot het coachnetwerk van InterCoach. Kijk voor meer informatie over deze opleiding op onze website.