LHBTI+ in coaching: coaches staan stil bij eigen aanpak

InterCoach krijgt steeds meer vragen van coachees met een LHBTI+ achtergrond (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse). Genoeg reden voor Albert van Ruitenburg, programmamanager en coach bij InterCoach, om een workshop voor de coaches te organiseren over dit onderwerp.

Albert is sinds kort programmamanager bij InterCoach. Hij is daarnaast al drie jaar coach in het netwerk. De laatste tijd vroeg InterCoach hem steeds vaker om als coach mensen met een LHBTI+ achtergrond te begeleiden. ‘Ik ben zelf homoseksueel en daarom worden coachees met een LHBTI+ achtergrond vaak aan mij gematcht want bij mij hebben ze het gevoel niets uit te hoeven leggen over wie ze zijn omdat ik dat begrijp.’ Toch vindt Albert dat veel meer coaches mensen met een LHBTI+ achtergrond moeten kunnen begeleiden. ‘Coaches moeten om kunnen gaan met diverse vragen en mensen en eventuele vooroordelen opzij kunnen zetten. Tijdens de matching is het ook belangrijk om aan de coachee te vragen waarom deze een voorkeur heeft voor een coach met een LHBTI+ achtergrond, want iedereen zou zich welkom moeten voelen bij de overheid!’

'Iedereen zou zich welkom moeten voelen bij de overheid' - Albert van Ruitenburg

De vraag achter de vraag

Zijn de coachvragen van LHBTI+’ers dan anders dan van andere coachees? ‘Dat denk ik in eerste instantie niet’, zegt Albert. ‘Vragen gaan vaak over het zoeken van een andere baan, zelfvertrouwen of het contact met collega’s. De vraag die onder de eerste coachvraag zit, heeft wel vaak te maken met de LHBTI+ achtergrond. Zo had ik laatst een coachee met het imposter syndrome, die dus enorm bang was om fouten te maken op zijn werk. Een van de aspecten was terug te voeren naar dat hij steeds het gevoel heeft opnieuw uit de kast te moeten komen.’

Steeds uit de kast moeten komen

Dat is iets wat Albert zelf overigens ook herkent. ‘Elke keer als ik met een nieuwe baan begin of met een groep ga werken, moet ik wederom uit de kast komen. Dit blijkt vaak uit vragen zoals: ben je getrouwd?, heb je kinderen?, heb je een vriendin? Ik ben daar als 61 jarige inmiddels aan gewend, maar dat geldt niet voor iedereen. Vooral voor jonge collega’s is dat best ingewikkeld.’

Reflecteren op je aanpak als coach

Tijdens de workshop aan het coachnetwerk leerde Albert de coaches vooral om stil te staan bij hun eigen aanpak en eventuele (voor)oordelen. Hoe zou jij als coach met een LHBTI+’er omgaan? Hoe tolerant ben je eigenlijk zelf? Welke vooroordelen heb je? ‘Voor de coaches was het bijzonder om hier met elkaar het gesprek over aan te gaan.’ Volgens Albert is vooral die zelfreflectie belangrijk. ‘Ik kreeg achteraf een whatsapp-bericht van een coach die schreef dat zij nog lang had nagedacht over de workshop en zich bewuster was geworden van haar eigen oordelen. Eventuele vooroordelen zet zij nu gemakkelijker opzij. Dat is een mooie eerste stap!’