5 tips om je voor te bereiden op jouw selectiegesprek

Ben jij uitgenodigd voor de eerste ronde selectiegesprekken? Gefeliciteerd! Dan ben je één stap dichterbij jouw carrière als I-trainee bij de Rijksoverheid. Vanaf deze week start de eerste ronde selectiegesprekken en deze worden allemaal digitaal gevoerd met de recruiters van Leeuwendaal. Om jou op weg te helpen met de voorbereidingen voor de selectiegesprekken, hebben we 5 tips op een rijtje gezet.

Tip 1: Wees jezelf

Doe je niet voor als een ander en blijf eerlijk. Je bent niet voor niets uitgenodigd op gesprek; je voldoet aan de eisen en je hebt onze aandacht getrokken met jouw sollicitatie. Zorg dan ook dat je je comfortabel voelt in de kleding die je aan hebt en de ruimte waarin je zit tijdens het gesprek. Als jij je op je gemak voelt, ziet de recruiter dat ook.

Tip 2: Check de techniek

Hoe suf zou het zijn als jouw laptop tijdens het gesprek uitvalt? Of dat jouw WiFi besluit een pauze te nemen? Zorg er dus voor dat je een oplader bij de hand hebt, verzekerd bent van goede internetverbinding door jouw laptop bijvoorbeeld aan een internetkabel te leggen en dat je vóór het gesprek de camera en microfoon van je device controleert.

Tip 3: Zorg dat je niet wordt afgeleid

Voor zowel jou als jouw gesprekspartner is het fijn om zo min mogelijk last te hebben van afleidende factoren. Voorbeelden hiervan zijn meldingen en geluiden van je telefoon, een rommelige, drukke kamer als achtergrond of een rumoerig achtergrondgeluid. Let er dus vóór het gesprek op dat je deze mogelijke stoorzenders uitschakelt en dat je een rustige plek opzoekt.

Tip 4: Lees je goed in

Ga nog even na op de website of in jouw sollicitatie wat voor jou de reden was om te solliciteren bij het Rijks I-Traineeship. Het is namelijk handig om te weten waar je het over hebt en om één verhaal te vertellen in zowel je schriftelijke als mondelinge motivatie. Bovendien kan het nuttig zijn om informatie in te winnen over de STAR-methode: een veelgebruikte techniek voor recruiters om jouw kwaliteiten te toetsen.

Tip 5: Waarom de Rijksoverheid?

Zet voor het gesprek voor jezelf op een rijtje waarom jij voor Nederland wilt werken. Er zijn genoeg ICT-gerelateerde traineeships in Nederland. Waarom heb jij specifiek gekozen voor het Rijks I-Traineeship?

Succes met het gesprek en tot snel!