Werken vanuit je VIA Sterke Kanten | Training Positieve Psychologie

'Ik zou deze training iedereen aanraden die zijn sterke kanten wil leren kennen en die wil begrijpen hoe je jouw sterke kanten in je werk of daarbuiten kunt toepassen. Mensen die hun werk aangenamer en beter willen maken.'

'Sterke kanten van anderen leren zien is supermooi. Dit kan ik altijd toepassen. Als iets irriteert of wringt, geeft het meer rust, acceptatie, liefde en zachtheid. Dat hielp me in lastige situaties met collega’s om ook juist de goede eigenschappen van de ander te zien.'

In de training ‘Werken vanuit je VIA Sterke Kanten’ identificeer en ontwikkel je jouw sterke kanten en leer je die toepassen in je werk. Het VIA Sterke Kanten model wordt ook wel ‘de Ruggengraat van de Positieve Psychologie’ genoemd en bestaat uit 24 universele positieve karaktereigenschappen die je gedrag, je denken en je gevoel beïnvloeden.

Het model is de uitkomst van wereldwijd wetenschappelijk onderzoek waardoor het gevalideerd is voor mensen met diverse achtergronden. Hieruit blijkt onder meer dat sterke kanten training leidt tot hoger werkplezier, stressbestendigheid, prestaties, productiviteit en meer.

Methode

 • In de Sterke Kanten training ontdek je jouw kenmerkende (top vijf) sterke kanten en leer je hoe je deze toe kunt passen in je (werkende) leven. Dit doen we in vier bijeenkomsten in een groep van max. 12 mensen. Tussen de bijeenkomsten ga je aan de slag met jobcrafting experimenten en oefeningen om het geleerde te verheffen tot nieuwe patronen waar je profijt van blijft houden. Ook leer je de basisprincipes van de Positieve Psychologie kennen en toepassen.

De training bestaat uit de volgende modules:

 • Ken Jezelf - Jouw kenmerkende sterke kanten

 • Jobcrafting - Kenmerkende sterke kanten op jouw werkzaamheden toepassen.

 • Sterke Kanten toepassen in de samenwerking en uitdagende situaties.

 • Visie op de Toekomst - Hoe kan je op langere termijn meer vanuit je Sterke Kanten leven en werken?

Resultaten

Na afloop

 • Ken je jouw sterke kanten en kan je die herkennen en benoemen bij je collega’s.

 • Weet je hoe je deze in kunt zetten in het (samen)werk(en) en daarbuiten.

 • Haal je meer voldoening en energie uit je werk en ben je meer stressbestendig. 

 • Ken je jouw unieke valkuilen en kansen in het inzetten van je kenmerkende sterke kanten en hoe je daar slim mee om kunt gaan. 

 • Heb je een visie op de toekomst hoe je op langere termijn nog meer vanuit je sterke kanten kunt werken en leven. 

 • Heb je meer inzicht in de basiselementen uit de Positieve Psychologie en hoe je deze in kunt zetten in je werk. 

 • Weet je hoe mindfulness en sterke kanten elkaar kunnen complementeren.

Praktisch

Een module is 2.5-3 uur en bevat praktische oefeningen, uitwisselingen en theorie gericht op het ontwikkelen en toepassen van je sterke kanten. Tussen de bijeenkomsten oefen je om het geleerde in de praktijk te brengen.

We bieden deze training Rijksbreed op open inschrijving en op organisatieniveau. Verderop zie je de opties op open inschrijving. Je kunt meer informatie opvragen over praktische zaken, kosten en doorbelasting via mindfulrijk@rijksoverheid.nl. Kosten voor individuele deelname zijn 600,- euro. Een gehele training inkopen kost 6000,- euro (max. 15 deelnemers, inclusief kennismakingsworkshop en bevlogenheidsonderzoek).

Edities op open inschrijving (online via WEBEX):

 • Start 6 september 2023, woensdagochtenden 09:30-12:30 uur (andere data 20 september, 4 en 18 oktober).

 • Start 1 november 2023, woensdagochtenden 09:30-12:30 uur (andere data 15 en 29 november en 13 december).

Aanmelden

Heb jij belangstelling en wil je je aanmelden? Dat kan via het LOC of via het platform LeerRijk (NB: dit kan het best via je desktop of laptop) of het leermanagementsysteem van je eigen organisatie.

Wil je meer informatie? Neem dan contact op: mindfulrijk@rijksoverheid.nl.