Over Bart Hansma

Maak kennis met Bart Hansma, Mindful Rijk Community en communicatie bij Mindful Rijk.

Bart Hansema
Bart Hansma

Hoe ben je bij dit initiatief gekomen?

In 2012 ontdekte ik dat aandacht iets is dat je kan ‘trainen’. Ik raakte vooral geïnteresseerd in de ‘positieve’ kant: hoe het persoonlijke en professionele groei kan ondersteunen. Ik vond het altijd al leuk om mensen te helpen ontwikkelen en zo begon ik op den duur, naast mijn andere werkzaamheden, trainingen en workshops te geven over mindfulness. In 2018 gaf ik een webinar over mindfulness op werk voor onder meer Rijkswaterstaat. Zo kwam ik in contact met Inge Witkamp, de co-founder van Mindful Rijk.

Ik was na die eerste ontmoeting enorm geïnspireerd door haar missie, wat nu de missie is van Mindful Rijk. Dat was voor mij reden om me ook aan te sluiten in 2019 om te helpen met communicatie en het opbouwen van de Mindful Rijk Community. Tot nog toe geniet ik enorm van de samenwerking met Inge en alle andere betrokkenen bij dit programma.

Waarom binnen de overheid?

Als je bij of voor de overheid werkt voeg je bijna per definitie maatschappelijke waarde toe. Hoe mooi is het als het trainen van je aandacht, mindfulness, daar aan bij kan dragen.

Daarnaast is de overheid enorm divers in beroepen en organisaties: van beleidsmakers tot piloten, van technici tot HR-experts, van IT’ers tot communicatiemensen, alle soorten professionals kom je tegen. Die variatie vind ik een mooie uitdaging en geeft veel vrijheid om programma’s op maat te maken en een diverse community te bouwen.

Wat vind je het meest bijzonder aan mindfulness?

Dat mindfulness is als een spier van aandacht die je kunt ontwikkelen door te trainen. We nemen onze aandacht vaak voor lief terwijl – laten we wel wezen – aandacht eigenlijk alles bepaalt. Wat we doen, wat we vinden, hoe we ons voelen, vrijwel alles.

Ik vind het bijzonder dat we nu in een tijd leven waar aan de ene kant onze aandacht meer dan ooit wordt versnipperd en verstrooid. Kijk bijvoorbeeld naar hoe de telefoon en het internet onze aandacht veranderd. Aan de andere kant is er een enorme opkomst van mindfulness: in de wetenschappelijke literatuur en in toepassingen daarvan in de maatschappij. Deze tegenbeweging vind ik een hele mooie ontwikkeling.

Wil je aan de slag met mindfulness op je werk of met je team? Meer weten over hoe je het succesvol en duurzaam kunt inzetten in jouw organisatie of meedoen met de Mindful Rijk Community? Check onze agenda of stuur me een bericht via info@mindfulrijk.nl of bel me via 06-34083632.